Juha Miedon sukset

Oheisena taustatietoa Juha Miedon suksille. Tekstin lähteenä on käytetty 1990-luvulla tehtyä Tauno Pulkkisen haastattelua ja taustatiedon on koonnut Risto Muurman.

                                                                                                                                                                              30.9.2010

JUHA MIETO JA TAUNO PULKKISEN SUKSET

Tausta:

On Lake Placidin talviolympialaiset 1980 Amerikassa. Siellä kisojen latumestarina oli amerikansuomalainen, isän juuriltaan veteliläinen Tauno Pulkkinen, joka 1940-luvulla ennen Yhdysvaltoihin lähtöään edusti  hiihdossa pientä kyläseuraa Mäntlahden Rannanpoikia.  Kyseinen, 90-vuotias seura toimii edelleen pienenä itsenäisenä seurana nykyisessä Haminassa (entistä Vehkalahden pitäjää). Tauno Pulkkinen oli  1953 alkaen moninkertainen Yhdysvaltain  hiihtomestari, joka edusti Yhdysvaltoja kilpailijana Lahden MM-hiihdoissa 1958 ja valmentajana Zakopanessa 1962. Hän toimi myös 1980 talviolympialaisten latumestarina eli myös siinä kilpailussa, jossa Juha Mieto hävisi sekunnin sadasosalla 15 km:n kultamitalin. Tauno Pulkkinen kuoli 4 vuotta sitten.

Miedolta sukset Taunolle:

Taunon itsensä kertomaa:  ”Miedon Jussista tuli Lake Placidissa kansansuosikki ja kaikki toivoivat, että hän vielä jonkun kilpailun siellä voittaisi. Niin ei käynyt. Mä sain siltä harjoitussukset. Heikki Kantola tuli ja sanoi: Tauno, kun sulla on vähän vanhakantaiset sukset, niin katotaan sulle uudet sukset. Mutta eihän niillä joukkueessa ollut sellaisia, jotka minua olisivat kestäneet. – Nyt ei auta kun mennä Miedon Jussin puheille. Mentiin  ja herätettiin Jussi. ”Olisko sulla suksia Taunolle ?” ” Ei hänellä taida olla niin jäykkiä”, totesi Juha.  Olinhan Miedon kanssa saman painoinen, joskin hän vähän pidempi. Mulla on vielä ne Jussin antamat sukset !

Sukset Suomeen ja taas Miedon käsiin:

Noista Tauno Pulkkisen suksista sitten Taunon poismenon jälkeen ”taistelivat” Mäntlahden Rannanpojat ja urheiluseura Floridasta. Taunon omaiset päättivät antaa sukset Suomeen, sillä olihan Tauno Pulkkinen usein todennut : ”Kerran Rannanpoika, aina Rannanpoika !”

Sukset tulivat lentorahtina uljaasti Suomeen syyskuun alussa. Ja nyt ympyrä sulkeutuu, kun nämä Taunon sukset ovat taas Juha Miedon käsissä luovutettavaksi Tauno Pulkkisen omaisten tahdon mukaisesti Mäntlahden Rannanpoikien puheenjohtajalle Jouko Sahalalle. Sukset saavat kunniapaikan seuratalo Toivolan seinältä !


Suksien luovutustilaisuudessa Eduskuntalolla olivat itse hiihtolegenda, kansanedustaja Juha Mieto, kansanedustaja Kymenlaaksosta (Inkeroisista) Markku Pakkanen, Mäntlahden Rannanpoikien puheenjohtaja Jouko Sahala ja aktiivijäsen Risto Muurman. Kuvat on ottanut Hannele Lindsten

cimg0004.jpg cimg0011.jpg
cimg0015.jpg cimg0019.jpg
cimg0020.jpg cimg0021.jpg
cimg0024.jpg cimg0032.jpg